2015. június 1., hétfő

Frissítés a Windows 8.1-re a Windows 8-ról

Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 a Windows 8 és a Windows RT alapjaira épülnek, és különböző fejlesztéseket kínálnak a személyre szabás, a keresés, az alkalmazások, a Windows Áruház és a felhőkapcsolatok terén, a Windows megszokott biztonsági és megbízhatósági funkciói mellett. Gyors és a legkülönbözőbb eszközökön használható – kiváltképpen az érintős készülékek új generációján.
Ha számítógépén jelenleg Windows 8 vagy Windows RT fut, ingyenesen frissíthet a Windows 8.1-re vagy a Windows RT 8.1-re. A Windows korábbi frissítéseivel szemben ez a Windows Áruházból tölthető le.

1. Mielőtt elkezdené

Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 rendszerkövetelményei közel azonosak a Windows 8 követelményeivel – ha a számítógépén már jelenleg is Windows 8 (vagy Windows RT) fut, a legtöbb esetben letöltheti az ingyenes frissítést a Windows 8.1-re (vagy aWindows RT 8.1-re).
Mielőtt azonban hozzálátna, tudnia kell néhány dolgot.
  • Fájljai, asztali alkalmazásai, felhasználói fiókjai és beállításai Önnel tartanak az új rendszerbe. A Windows 8.1 és aWindows RT 8.1 néhány olyan új integrált alkalmazást tartalmaz, amelyek frissítik vagy felülírják eddigi beépített alkalmazásait. A Windows Áruházból korábban letöltött alkalmazásai nem kerülnek át az új rendszerbe, ám a frissítés után újratelepítheti azokat – mindet egyszerre, vagy csak azokat, amelyekre igényt tart. 
  • Asztali alkalmazásait és eszközeit leellenőrizzük Önnek. A frissítés keretében ellenőrizzük jelenlegi asztali alkalmazásait és csatlakoztatott eszközeit, és tájékoztatjuk arról, miként készítheti fel őket a frissítésre, illetve mit tehet azért, hogy a frissítés után ezek újból működjenek. Az esetek többségében semmit sem kell tennie – a legtöbb asztali alkalmazás, eszköz (például nyomtató) és hálózati kapcsolat a frissítés után a megszokott módon fog működni. 
  • A számítógépre való bejelentkezéshez érdemes lehet Microsoft-fiókot használnia. Ha már jelenleg is Microsoft-fiókkal jelentkezik be a Windows 8-ba a Windows RT-be, ugyanazzal a fiókkal bejelentkezhet a Windows 8.1-be és aWindows RT 8.1-be is.
    Ha még nem, javasoljuk, hogy kezdjen el Microsoft-fiókot használni a Windows 8.1-ben vagy a Windows RT 8.1-ben. Egyszerűen fogalmazva, a fiók a „ragasztó”, amely összeköti az új Windows számtalan hasznos funkcióját: azt, hogy alkalmazásokat tölthet le az Áruházból, beállításai és dokumentumai automatikus szinkronizálását a különböző számítógépein, fényképei felhőalapú biztonsági mentését, hogy azokat bárhol elérhesse, valamint a különböző e-mail és közösségi fiókokból származó ismerőseinek közös megjelenítését a Kapcsolatok és a Posta alkalmazásban.
    Ha van már fiókja az Outlook.com, az Xbox LIVE, a Windows Phone vagy a Skype szolgáltatásban, akkor Microsoft-fiókja is van már. 
  • A frissítés telepítése közben folytathatja a számítógép használatát. A letöltés és a telepítés körülbelül 30 perctől akár több óráig is tarthat az internetkapcsolattól, illetve a PC sebességétől és konfigurációjától függően, de számítógépét továbbra is használhatja, miközben a rendszer a háttérben telepíti a frissítést. Ha eközben úgy dönt, hogy felügyelet nélkül hagyja a számítógépet, először mindenképpen mentse a munkáját és zárjon be minden nyitott alkalmazást, ugyanis előfordulhat, hogy a számítógépnek automatikusan újra kell indulnia, míg Ön távol van. Az újraindítást követően egy rövid ideig nem fogja tudni használni a számítógépét, amíg a rendszer a frissítéseket telepíti (ez az idő 20 perctől körülbelül 1 óráig terjedhet). Ezután a rendszer végigvezeti Önt néhány alapvető beállításon, majd a Windows véglegesíti az esetlegesen szükséges további frissítések telepítését.

2. Készítse fel számítógépét!

Mielőtt elkezdené a telepítést, el kell végeznie néhány feladatot.
  1. Készítsen biztonsági mentést fájljairól. Bár fájljai és alkalmazásai a Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 frissítésekor megmaradnak, célszerű először gondoskodni a biztonsági mentésükről a Fájlelőzmények beállításával.
  2. Ellenőrizze, hogy van-e elég szabad lemezterület számítógépén. Ha jelenleg Windows 8-at használ, a Windows 8.132 bites verziójának telepítéséhez 3000 MB, a Windows 8.1 64 bites verziójának telepítéséhez pedig 3850 MB szabad lemezterületre van szüksége. Windows RT rendszerű eszközön 2250 MB szabad lemezterület szükséges a Windows RT 8.1telepítéséhez. 
  3. Laptopját vagy táblagépét csatlakoztassa hálózati áramforráshoz. Fontos, hogy a számítógépe a frissítés folyamán hálózati áramforráshoz csatlakozzon, ugyanis ha a telep még a frissítés vége előtt lemerül, előfordulhat, hogy a telepítés nem lesz megfelelő.
  4. Csatlakozzon az internethez. A legjobb, ha a frissítés alatt folyamatosan csatlakozik az internethez. Ha nem, a beállítás véglegesítéséhez később csatlakoznia kell az internethez, így a folyamat tovább fog tartani.
  5. Töltse le a legújabb kritikus és fontos frissítéseket. Van néhány olyan frissítés, amelyre szükség lehet a Windows 8.1telepítéséhez. Az esetek többségében a Windows Update automatikusan telepíti a legújabb frissítéseket. Ha azonban nincs bekapcsolva az automatikus frissítés, így ezeket manuálisan kell ellenőriznie, vagy szeretné megtekinteni, hogy a rendszer mikor telepítette a legújabb frissítéseket, a Windows Update-et kell használnia.
  6. Ideiglenesen kapcsolja ki víruskereső programját. Néhány víruskereső szoftver megzavarhatja a telepítést. AWindows 8.1 vagy a Windows RT 8.1 telepítése után ne felejtse el újra bekapcsolni a víruskereső programot.

3. Töltse le az ingyenes frissítést!

Készen áll? Most már letöltheti az ingyenes frissítést a Windows Áruházból.
  1. Lépjen a kezdőképernyőre, majd koppintson vagy kattintson az Áruház csempéjére.
    Az Áruház csempéje a kezdőképernyőn
    Az Áruház csempéje a kezdőképernyőn
  2. Az Áruházban koppintson vagy kattintson a Windows 8.1 vagy a Windows RT 8.1 frissítésre. 
  3. Koppintson vagy kattintson a Letöltés gombra.
  4. A rendszer a háttérben letölti és telepíti a frissítést, miközben Ön másra is használhatja a számítógépét. A telepítő ellenőrzi, hogy rendelkezik-e elegendő lemezterülettel, hogy alkalmazásai és eszközei működni fognak-e a Windows 8.1 vagy aWindows RT 8.1 rendszerrel, és hogy rendelkezik-e a szükséges frissítésekkel.
    Előfordulhat, hogy a telepítő talál valamit, amit a frissítés telepítése előtt Önnek el kell végeznie. Ebben az esetben megjelenik egy üzenet, amely tájékoztatja Önt a szükséges teendőkről.

    Megjegyzés

    • Ha a telepítés bármilyen okból megszakad, az Áruházból a frissítés ismételt letöltésével ott folytathatja a folyamatot, ahol abbahagyta.

4. Indítsa újra a számítógépet!

A frissítés letöltését és a telepítés első fázisát követően (amely körülbelül 15 perctől akár több óráig is tarthat a rendszer és az internetkapcsolat sebességétől függően) megjelenik egy üzenet, amely tájékoztatja arról, hogy a számítógépnek újra kell indulnia. Ekkor 15 perc áll rendelkezésére ahhoz, hogy befejezze, amin éppen dolgozik, mentse a munkáját és bezárja az alkalmazásait. Ezután a számítógép automatikusan újraindul. Vagy saját maga is újraindíthatja a számítógépet.
Újraindításra figyelmeztető üzenet
Újraindításra figyelmeztető üzenet

Fontos

  • Ha úgy dönt, hogy felügyelet nélkül hagyja a számítógépet, még mielőtt az készen állna az újraindításra, mindenképpen mentse a munkáját és zárjon be minden asztali alkalmazást, nehogy bármilyen adat elvesszen az automatikus újraindításkor. Előfordulhat, hogy a számítógépnek többször is újra kell indulnia, a beállításoktól, illetve attól függően, hogy szükség van-e további frissítésekre.
  • Az újraindítás a megszokottnál tovább tart majd – 20 perc és körülbelül egy óra közötti ideig –, amíg a rendszer alkalmazza a frissítést. Eközben a számítógép nem használható.

5. Válassza ki a kívánt beállításokat!

Gyorsbeállítások

Megjelenik az ajánlott beállítások listája – ezek a gyorsbeállítások. Ha elfogadja ezeket a beállításokat, a folytatáshoz koppintson vagy kattintson a Gyorsbeállítások használata lehetőségre. A telepítés véglegesítését követően bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat. Ha most szeretné módosítani a kívánt beállításokat, koppintson vagy kattintson a Testreszabás elemre.
Gyorsbeállítások a telepítés során
Gyorsbeállítások a telepítés során
További információért koppintson vagy kattintson a További tudnivalók a gyorsbeállításokról elemre. Ha szeretné megtudni, hogy ezek a beállítások hogyan érintik adatai védelmét, koppintson vagy kattintson az Adatvédelmi nyilatkozat elemre.

Bejelentkezés

Ezt követően a rendszer kéri, hogy jelentkezzen be. Ha már jelenleg is Microsoft-fiókot használ a Windows 8-ba vagy aWindows RT-be való bejelentkezéshez, felhasználóneve automatikusan megjelenik. Ha korábban helyi fiókot használt, továbbra is használhatja azt a bejelentkezéshez.
Az összes elrejtése

Ha Microsoft-fiókja van

  1. Írja be a Microsoft-fiókhoz tartozó e-mail címét, ha szükséges, és a jelszavát.
  2. Ekkor egy biztonsági kódot küldünk az Ön által a fiókhoz beállított másodlagos e-mail címére vagy telefonszámára, amelyet meg kell adnia a számítógépen annak igazolására, hogy valóban Ön a fiók tulajdonosa. Ez segít megvédeni a fiókját és eszközeit bizalmas információk elérésekor. Ha még nem állított be másodlagos elérhetőségi adatokat a fiókhoz, a rendszer ekkor kéri, hogy adja meg azokat.

    Megjegyzések

    • Ha a Windows 8.1 vagy Windows RT 8.1 telepítése előtt Microsoft-fiókkal volt bejelentkezve a számítógépre, elképzelhető, hogy nem kell megadnia biztonsági kódot.

Ha helyi fiókja van

A helyi fiókjával való bejelentkezéshez írja be a jelszavát. Később bármikor kapcsolódhat egy Microsoft-fiókhoz, és javasoljuk, hogy próbálja is meg ezt. Egyszerűen fogalmazva: a Microsoft-fiók a „ragasztó”, amely összeköti az új Windows számtalan hasznos funkcióját. Ezzel alkalmazásokat tölthet le a Windows Áruházból, automatikusan szinkronizálhatja a beállításait és a dokumentumait több számítógépen, biztonsági mentést készíthet a fényképeiről a felhőbe, hogy bárhonnan elérhesse azokat, és a különböző e-mail és közösségi fiókjaiból származó ismerőseit együtt láthatja a Kapcsolatok és a Posta alkalmazásban.

OneDrive felhőtárhely

Ha első alkalommal telepíti a Windows 8.1-et vagy a Windows RT 8.1-et, megjelennek az új OneDrive-beállítások.
Ha már egy számítógépen Windows 8.1-et vagy Windows RT 8.1-et használ, és azon a beállítások szinkronizálását választotta, abban az esetben a rendszer a OneDrive beállításait is szinkronizálja az előző számítógépről erre a gépre, és ez a képernyő valószínűleg nem jelenik meg.
A OneDrive beállításai telepítéskor
OneDrive beállításai telepítéskor
Ha ezen a képernyőn a Tovább gombra kattint, a számítógép a következő alapértelmezett OneDrive-beállításokat fogja használni:
  • Az ezzel a számítógéppel készített fényképeket a rendszer a számítógép Filmtekercs mappájába menti, továbbá minden képből egy kisebb példányt is automatikusan ment a OneDrive-tárhelyre.
  • A létrehozott új dokumentumok alapértelmezett mentési helye a OneDrive. Bármikor dönthet úgy azonban, hogy az egyes dokumentumokat helyi lemezre vagy másik meghajtóra menti.
  • A Windows biztonsági másolatot készít a számítógép beállításairól a OneDrive-ra. Ha bármi történik a számítógépével, és újat kell beszereznie, a felhőbe mentett beállításait azonnal átviheti az új számítógépre.
A Gépházban később bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat. Ha inkább szeretné kikapcsolni a fenti beállításokat, koppintson vagy kattintson A fenti OneDrive-beállítások kikapcsolása (nem ajánlott) lehetőségre.

Végső frissítések

Mivel a Windows folyamatosan frissül, előfordulhat, hogy a Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 véglegesítése óta kritikus frissítések jelentek meg. A Windows a Windows 8.1 vagy a Windows RT 8.1 első beállítását követően ellenőrzi, hogy vannak-e ilyen kritikus frissítések, és ha talál, automatikusan letölti őket. A frissítések letöltése és telepítése néhány percet igénybe vehet, a szükséges frissítésektől függően. Előfordulhat, hogy a frissítések végrehajtásához többször is újra kell indítania a számítógépet.

6. Üdvözli az új Windows!

Megjelenik az új kezdőképernyő.
Kezdőképernyő
Az új kezdőképernyő

Asztali alkalmazásai a Windows 8.1-re vagy a Windows RT 8.1-re való frissítéskor Önnel tartanak, a Windows Áruházból származó alkalmazásokat azonban újra kell telepítenie. A Windows Áruházból származó alkalmazásai mind elérhetők az Áruház Saját alkalmazásai területén. Itt kiválaszthatja azokat, amelyeket szeretne telepíteni a frissített számítógépen, vagy egyszerre telepítheti az összeset is.
Alkalmazások telepítése az Áruház Saját alkalmazásai oldaláról
Alkalmazások telepítése az Áruház Saját alkalmazásai oldaláról

Alkalmazások újratelepítése az Áruházból

  1. A kezdőképernyőn koppintson vagy kattintson az Áruház csempéjére a Windows Áruház megnyitásához.
  2. Koppintson vagy kattintson a Fiók, majd a Saját alkalmazások elemre.
  3. Válassza ki a telepíteni kívánt alkalmazásokat, majd koppintson vagy kattintson a Telepítés parancsra.

Megjegyzések

  • Az alkalmazások újratelepítését a kezdőképernyőről is elvégezheti a csempékre koppintva vagy kattintva.
  • Nem kell várnia, amíg az alkalmazások telepítése véget ér. A rendszer a háttérben telepíti azokat, miközben Ön másra is használhatja a számítógépét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése