2015. január 10., szombat

Újabb részletek a Microsoft vadonatúj böngészőjéről

Egyre több részlet derül ki a Windows 10-zel egy időben megjelenő új böngészőről, amely Spartan kódnév alatt készül.
Az év végén már beszámoltunk arról, hogy egy egészen új böngészőt fog kiadni a Microsoft. A böngésző sokkal inkább emlékeztet majd a Chrome-ra vagy a Firefoxra, mint az Internet Explorerre.
A Spartan (spártai) kódnév alatt fejlesztett böngészőről egyre több dolog derül ki. Például az, hogy lehetővé teszi majd a Windows 10 használóinak, hogy jegyzetekkel lássanak el egy weboldalt – ehhez érintőceruzát használhatnak. Az így megváltoztatott oldal képét azután elküldhetik mondjuk emailben. Nem meglepő módon, ezt a funkciót a Microsoft OneCloud felhőszolgáltatása támogatja, azaz a kép ott is őrződik, így bármilyen platformról, bármilyen böngészőről később is elérhető.
Fotó: 
A másik (ugyancsak nem meglepő) érdekesség a Cortana-integráció. A beépített digitális asszisztensnek köszönhetően akár szóbeli parancsokkal keresgélhetünk, szörfözhetünk.
A kínai CNbeta oldal már egy képernyőképet is bemutatott a Spartan valóban spártai felületéről.
Fotó: 
A Spartan asztali gépekre, tabletekre, telefonokra egyaránt elérhető lesz, s most úgy hírlik, hogy Windows appként képzeli el a Microsoft. Ez azért is lenne jó, mert akkor gyors és egyszerű lehetne a frissítése. Kétféle változata lenne, az egyik a desktop megoldás (az asztali PC-knél az Internet Explorer 11 mellé kerülhetne), míg a másik változat mobileszközökhöz lenne jó, akár egyetlen böngészőként.
A Microsoft várhatóan január 21-én, a sajtótájékoztató keretében rántja majd le a leplet a Spartanról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése