2015. március 2., hétfő

MWC: Két kivitelben érkezik a Microsoft Lumia 640

A Mobile World Congressen a Microsoft színpadát jobbára Stephen Elop sajátította ki magának, ő számolt be a Lumia 640, valamint a nagyobb megjelenítővel ellátott Lumia 640 XL érkezéséről is. A két készülék egészen jól sikerült, és a vállalat reményei szerint nagy népszerűségnek örvendhetnek majd.

Microsoft Lumia 640


Először az alap modellt, a Lumia 640-et vegyük górcső alá. Ez a készülék a számozása alapján már a középkategóriát fogja gyarapítani, és ezt szem előtt tartva a szakemberek egy egészen jó minőségű kijelzővel látták el. Az előlapot egy 5 hüvelykes panel uralja, ami ClearBlack IPS technológiával és 1280 x 720 képpontos felbontással dolgozik. Ennek a védelméről egy Gorilla Glass 3 üveg gondoskodik. Az okostelefonon értelemszerűen a Windows Phone 8.1 operációs rendszer lesz jelen, és akárcsak az eddig megjelent WP 8.1-es Lumiák, ez is megkapja majd a későbbiekben a Windows 10 frissítést. A rendszer sebességéről egy Snapdragon 400 chip hivatott gondoskodni. A Qualcomm MSM8916 négy darab Cortex-A7 processzormaggal van ellátva, amelyek legfeljebb 1,2 GHz-es frekvencián üzemelhetnek, a grafikus feladatok felelőse pedig egy Adreno 305 GPU. A SoC mellett 1 GB-nyi memória tűnt fel, ami a Microsoft operációs rendszerével már igazán jó párost alkot. A tárhely 8 GB-os testet öltött, és bővíthető lesz microSD hozzáadásával.


A Lumia 640 kamerarendszerét két egység alkotja. A mobiltelefon előlapján egy 1 megapixeles megoldás bukkant fel, ez felel majd a videócsevegések bonyolításáért, illetve önarcképeket is lehet vele csinálni, bár ilyen téren azért nem kell tőle sokat várni. A főkamera már határozottan életképesebb, 8 MPixeles a szenzora (1/4 colos) és van LED-es villanója, ami sötétben nagyon jól jöhet. Ha videózásra kerül a sor, akkor a Lumia 640 1080p-s támogatással szolgál, de az előlapi egységnek 720p jelenti a plafont. A kapcsolati lehetőségeket figyelembe véve eléggé rugalmasra sikeredett az újdonság. Lesz belőle 4G LTE és 3G HSDPA modemmel ellátott változat, és mindkét kivitelből dupla SIM támogatással szolgáló verzió is. Ezek feltehetően a régió függvényében fognak változni, de elképzelhető, hogy egy piacon több kivitele is feltűnik majd. Kiemelendő, hogy még NFC chip és FM rádió is került a Lumia 640 fedélzetére, így ilyen tekintetben nem érheti szó a ház elejét. Az üzemidejéről egy 2500 mAh-s akkumulátor hivatott gondoskodni, ami a specifikáció többi részét figyelembe véve korrekt üzemidőt vetít előre.




Microsoft Lumia 640 XL


A Lumia 640 XL a nevéből kiindulva nagyobbra nőtt, de ez szerencsére még nem minden, ugyanis a kamerarendszerét is teljesen kicserélték, és kapott egy nagyobb akkumulátort is. A megjelenítője továbbra is a ClearBlack IPS technológiát alkalmazza és a felbontása is 720p-s maradt, csak itt éppenséggel már 5,7 hüvelykre feszítették ki a szakemberek ezt a pixelmennyiséget. A phablet méretű készüléken már kifejezetten jó lesz multimédiás tartalmakat fogyasztani. A gépezet egy olyan kamerát kapott, ami egy 1/3 colos érzékelőre épül és 13 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas a Full HD videózáson túlmenően. Ezúttal a Microsoft egy minőségi lencserendszert is bevetése küldött, a Carl Zeiss optika F/2.0-s apertúrával rendelkezik, így meglehetősen sok fény befogadására képes, tehát rossz fényviszonyoknál akár a LED-es villanó nélkül is jó képeket tud majd rögzíteni. Persze lesz olyan helyzet, mikor kell a vaku, de ez sem maradt ki a kelléktárából, így ilyen esetekben sem lesz gond.


Az előlapjára már egy vérbeli „szelfikamera” került. Az 5 MPixeles egység 24 mm-es nagylátószöget használ, így akár csoportképeket is lehet vele kis távolságból lőni, senki nem fog lemaradni a fotókról – illetve az is fontos, hogy már ez is 1080p-s videózást támogat. A vállalat mérnökei nem feledkeztek el arról sem, hogy ellensúlyozzák a nagyobb kijelző miatt megnövekedett fogyasztást. Az üzemidő szinten tartása végett ezúttal már egy 3000 mAh-s kapacitású telep került a hátlap mögé. Ennek köszönhetően például telefonáláskor még tovább is bírja majd a mobil, és akkor sem fog zavarba jönni, ha naphosszat a kijelzőjét nyomkodja a felhasználója.

A Microsoft Lumia 640 XL esetében az árak egy kicsit még fentebb kúsztak, itt a 3G-s verzió 190 euróba fog fájni, a 4G-sért pedig 220 eurót kell majd leszurkolnia a vásárlóknak.


Végül érdemes még megjegyezni, hogy a Lumia 640 és a 640 XL is egy évre szóló Office 365 előfizetéssel rendelkezik, valamint jár melléjük 1 TB online tárhely a OneDrive rendszerében, és az sem elhanyagolható tény, hogy havonta 60 percet ingyen lehet róluk Skype-olni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése